13 Qershor 2023, 17:41

If someone in your life does these 5 things, they are most likely a narcissist

Nëse dikush në jetën tuaj i bën këto 5 gjëra, me shumë mundësi është një narcisist

XING

Nëse dikush në jetën tuaj i bën këto 5 gjëra, me

Një narcisist është dikush që është tepër i përfshirë në vetvete dhe egoist. Narcistët janë gjithashtu shumë krenarë, manipulues dhe kërkues. Narcizmi ekziston në shkallë. Ai varion nga egoja tepër e shëndetshme deri te madhështia patologjike.

Më poshtë janë 5 shenjat që tregojnë se dikush në jetën tuaj anon drejt anës patologjike narcisiste.

1. Ata duhet të jenë në qendër të vëmendjes

Kjo nuk është vetëm një dëshirë për të qenë në qendër të vëmendjes, është një nevojë themelore për ta. Nëse personi në jetën tuaj dominon bisedën, ekzagjeron arritjet e tij dhe dëshiron vetëm të flasë për veten gjatë gjithë kohës, padyshim që keni të bëni me një narcisist.

2. Ata përdorin të tjerët

Një narcisist përdor të tjerët pa konsideratë ose ndjeshmëri. Ata do të marrin hua sende ose para pa e kthyer ose ripaguar borxhin. Ata vazhdimisht thyejnë premtimet dhe injorojnë detyrimet e tyre. Narcistët tregojnë pak ose aspak pendim, por përkundrazi fajësojnë viktimën.

3. Janë karizmatikë dhe bindës

Narcistët mund të jenë shumë karizmatikë dhe bindës. Kur ata janë të interesuar për ju, ju bëjnë të ndiheni shumë të veçantë dhe të kërkuar. Por, kjo është vetëm për kënaqësinë e tyre. Sapo të humbasin interesin për ju (me shumë mundësi pasi të kenë marrë atë që duan, ose të jenë mërzitur), mund t'ju largojnë pa u menduar. Një narcisist mund të jetë shumë tërheqës dhe i shoqërueshëm për sa kohë që ju jeni duke përmbushur atë që ai/ajo dëshiron, shkruan xing.al.

4. Ata manipulojnë

Një narcisist do të përdorë partnerin, fëmijën, shokun ose kolegun e tij/saj romantik për të përmbushur nevoja të paarsyeshme egoiste, për të përmbushur ëndrrat e parealizuara ose për të mbuluar papërshtatshmëritë dhe të metat e perceptuara nga vetja. Ata do të manipulojnë duke përdorur fajin ose do t'ju detyrojnë të bëni sakrifica të paarsyeshme për ta.

5. Ata përhapin negativitet

Narcistëve u pëlqen të përhapin dhe zgjojnë emocione negative për të fituar vëmendjen, për t'u ndjerë të fuqishëm dhe për t'ju mbajtur të pasigurt dhe jashtë ekuilibrit. Ata mund të zemërohen nëse nuk pajtoheni me pikëpamjet e tyre ose nuk i përmbushni pritshmëritë e tyre. Janë jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj kritikave dhe do të përgjigjen me një argument të ashpër ose shkëputje të ftohtë. Narcistët shpesh janë të shpejtë për t'ju gjykuar, kritikuar, tallur dhe fajësuar. Disa narcistë janë emocionalisht abuzues. Duke ju bërë të ndiheni inferiorë, ata nxisin egon për t'i bërë ata të ndihen më mirë me veten e tyre.

Taktikat e tyre mund të krijojnë një peshë të rëndë në mendjen dhe shpirtin tuaj, duke kufizuar potencialin tuaj duke ndryshuar mënyrën se si ndiheni për veten tuaj. Prandaj mos lejoni që këta manipulues t'ju pengojnë dhe mësoni t'i dalloni që në fillim këta njerëz.